Gedurende een ganse eeuw (1830 - 1930) was de techniek van het vullen (tirage),
het schudden (remuage) en het ontgisten (dégorgement) van de methode
champenoise de enige bereidingstechniek van schuimwijn. Deze techniek
vraagt echter uitgebreide kelders, geschoolde vakmensen en een lange
bewaarduur; dus veel kapitaal.
Men zocht naar andere technieken en vooral naar werkwijzen waarbij de
tweede gisting niet in de fles maar in grote ruimten, tanken, kon
verlopen.
Vanaf 1930 was de metaalindustrie in staat drukbestendige en
wijnbestendige metalen tanken te bouwen, die ook een tegendrukfiltratie
toelieten om de schuimwijn te klaren. In 1930 hebben Charmat(Fra) en
Martinotti(Ita) de Charmat-Martinotti-techniek op punt gesteld.
Daarbij gebeurt de tweede gisting in een druktank.
Daarin klaart de wijn en daarna wordt hij overgestoken en gefiltreerd in
een tank die onder gelijke CO2-druk
gebracht wordt en van daaruit worden de flessen gevuld met een vultoestel
onder weer dezelfde gasdruk.
De techniek is algemeen in gebruik gekomen in de jaren 1946 - 1950.
Ondertussen is de overtuiging gegroeid dat er geen kwaliteitsverschil
tussen de twee methoden hoeft te bestaan indien men maar vertrekt met
dezelfde kwaliteitswijn.
Indien men voor de schuimwijn op tank een evenlange bewaartijd op de
gistneerslag aanhoudt en indien men tenslotte zorgt dat de gisting zonder
al te veel luchtvermenging gebeurt, zal men de wijn kwalitatief niet
kunnen onderscheiden. Dat laatste kan men bereiken door het gebruik van CO2-gas
of van N2-gas
bij vulling en afvulling van de tank. Het gistingsverloop op zich, of
het nu op fles of op tank gebeurt, maakt voor de schuimwijnkwaliteit geen
verschil meer uit. De fIesgisting als kwaliteitsaanduiding gebruiken
heeft op dit ogenblik geen zin meer.
Er bestaat geen aantoonbaar verschil meer tussen beide procédé's in
bouket, smaak, schuimvorming of houdbaarheid indien men start met een
gelijkwaardige basiswijn en indien men er voor zorgt dat de schuimwijn
even lang en even intensief in contact komt met de gistneerslag |