“BRUSCHETTA” MET MECHELSE WITTE ASPERGES
 Ingrediënten: 10 asperges, sneetjes brood, 50g slagroom, 40g melk, 1 eetlepel granapadano kaas, 1 hardgekookte diepgevroren eidooier, boter, munt, peper en zout, EVO (EXTRA VIERGE OLIJFOLIE)
Verwarm de oven tot 180°C Snij de asperges in schijfjes Warm boter en EVO op in een pan op een middelmatig vuur Doe er de aspergeschijfjes + munt bij en laat bakken breng op smaak met peper en zout Saus: doe in een pannetje de slagroom en de melk en laat “indikken” op een middelmatig vuurtje (opgelet voor aanbranden). Zet de pan van het vuur en doe er de granapadano bij Laat ondertussen de sneetjes brood toasten in de hete oven Leg een sneetje geroosterd brood op een bord, daarop de aspergeschijfjes en overgiet vervolgens met het sausje, strooi er wat granapadano kaas en geraspte eidooier over

ASPERGESALADE MET AARDBEIEN EN SLA
Ingrediënten: 6 asperges, 150g aardbeien, sla, (grof) zout en peper, EVO. grissini
Schil de asperges en kook ze 5 minuten. Laat afkoelen. Snij in stukken. Snij de aardbeien in plakjes. Doe de sla in een schaal of verdeel over de borden. Verdeel de aardbeien en asperges over de sla. Breng op smaak met peper, zout en EVO. Serveer de aspergesalade van aardbeien en sla met enkele grissini.

“CARPACCIO” MET GRANAPADANO KAAS EN GEMARINEERDE RAUWE MECHELSE WITTE ASPERGES
Ingrediënten: contrefilet rundvlees, granapadano kaas, 2 rauwe Mechelse witte asperges, EVO, citroensap, zout en peper, look
Schil de asperges rondom met een dunschiller, snijd ze à la julienne (reepjes). Maak de dressing/marinade door de EVO met zout en peper en citroensap los te kloppen. Neem het stuk contrefilet, snij in dunne sneetjes en hak het verder nog wat met het mes. Meng het vlees met citroensap, EVO, zout, peper, een teentje knoflook. Laat het vlees rusten gedurende minstens 30 minuten. Verwijder het teentje knoflook. Maak blokjesvlees van ongeveer 3à4cm³. Serveer het vleesblokjes met de gemarineerde asperges en wat grana padano kaasschilfers.

RISOTTO MET MECHELSE WITTE ASPERGES
Ingrediënten: 80g rijst voor risotto, 12 asperges, 2 uien, boter, peterselie en grana padano kaas, peper (zoveel als nodig), 1 glaasje witte wijn, eetbare viooltjes, EVO (extravierge olijfolie, gedroogde aardbeienschijfjes.
Bouillon: 1.5l water, ui, asperges, zout)

Leg de geschilde asperges in ruim koud water, voeg er een snufje zout aan toe en breng het water aan de kook. Laat de asperges 10 minuten zachtjes doorkoken, haal ze vervolgens uit het water Maak bouillon klaar met 1.5 à 2 liter water en peterselie, ui-schillen en uiteinden van asperges, zout en peper. Mix 5 asperges met EVO in een maatbeker. Versnipper de ui zo fijn mogelijk, snijd de asperges in blokjes. Neem een pan en laat EVO en boter opwarmen Doe er de fijn versnipperde ui bij en laat fruiten (laag vuurtje) Als de ui zacht geworden is, voeg je de aspergesblokjes en de rijst toe. Laat de rijst bakken gedurende 30 seconden. Voeg daarna een glaasje witte wijn toe en laat verdampen. Voeg daarna voldoende bouillon en de aspergecréme toe om de rijst volledig te bedekken en laat koken (zachtjes pruttelen) zonder te roeren. Wanneer bijna alle bouillon opgenomen is door de rijst, opnieuw volledig bedekken met de bouillon. Nadat de bouillon opnieuw volledig is geabsorbeerd, de gaarheid van de rijst controleren. Afhankelijk daarvan eventueel nog wat bouillon toevoegen (het zal alleszins nodig zijn om nog enkele pollepels toe te voegen). Wanneer de rijst bijna gaar is, doe de er dan de fijn gesneden gedroogde aardbeienschijfjes bij. Wanneer de rijst gaar is, breng dan op smaak met peper en zout, doe er dan de (fijn gesneden) peterselie, boter en granapadano kaas bij. Meng voorzichtig. Verdeel de risotto over de voorverwarmde borden.

webmaster: G. Aerts